Najnovija izvješća sugeriraju da se vode tajni pregovori između SAD-a i Rusije

Prerano je nagađati o detaljima njihovih razgovora, ali vijesti koje se dijele u ovoj analizi ukazuju na to da bi se mogle odnositi na nastavak mirovnih pregovora i moguće putove do njih, uključujući one koji zaobiđu Zelenskog ili ga se čak riješe ako on ostaje prepreka.

Rusko-američki odnosi dosegli su najnižu točku od Kubanske raketne krize kao rezultat NATO-ovog posredničkog rata protiv Rusije preko Ukrajine, ali najnovija izvješća sugeriraju da se između njih vode tajni pregovori. NBC je 4. studenoga izvijestio da Zapad vrši pritisak na Ukrajinu da ponovno započne mirovne pregovore s Rusijom, koji su uslijedili gotovo točno četiri mjeseca nakon što su 6. srpnja izvijestili da su “bivši američki dužnosnici održali tajne razgovore o Ukrajini s istaknutim Rusima“.

Ta posljednja spomenuta vijest od ranije tijekom ljeta uslijedila je nakon tri pojavljivanja predsjednika Putina mjesec dana prije, sredinom lipnja, u kojima je snažno sugerirao da je političko rješenje ovog sukoba još uvijek moguće, a detalji o tome su dokumentirani i analizirani ovdje. Između tada i posljednjeg izvješća NBC-a, Zelensky je dao intervju za The Economist u kojem je bio pretjerano defanzivan. To je analizirano ovdje, uz zaključak da je to zbog toga što je Zapad vjerojatno više razgovarao s Rusijom.

Istog dana kad je objavljeno njihovo izvješće, New York Times skrenuo je pozornost na rastuće rivalstvo Zelenskog i Zalužnog, čije su pojedinosti ovdje analizirane zajedno s povezanim novinskim izvješćima. Ovo je relevantno za argument koji se iznosi o postojanju tajnih američko-ruskih pregovora budući da bi oni mogli poslužiti za zamrzavanje sukoba u najboljem scenariju prije nego što dođe do najgoreg slučaja pobune poput Prigožina. Naknadna izvješća kojih ćemo se sada dotaknuti dodaju dodatnu vjerodostojnost ovom slučaju.

Zelenski je u intervjuu za NBC priznao da njegovi zapadni pokrovitelji vjerojatno razgovaraju s Rusijom, pri čemu je također rekao da sada nije vrijeme za izbore, a potom je molio SAD za kredit koji je obećao vratiti nakon završetka sukoba. Istog dana kad je njegov intervju emitiran, Washington Post je objavio članak o tome kako “pristaše Ukrajine moraju ponovno razmisliti o svojoj teoriji pobjede” koji je uključivao sljedeće savjete:

“Ukrajinska protuofenziva trebala je održati političku potporu Kijevu dokazujući da može ponovno osvojiti izgubljeni teritorij. Sada bi pristaše Ukrajine možda trebale iznijeti obrnuti argument: Ukrajina ne osvaja značajan teritorij, a pomoć je potrebna na neodređeno vrijeme kako bi se spriječio razorni poraz.”

To je daleko od tvrdnji o navodno skoroj pobjedi nad Rusijom koje su pokrivale stranice tih novina, pokazujući tako koliko se dramatično promijenio službeni narativ o ovom sukobu nakon neuspjeha prenaglašene i ultraskupe protuofenzive Kijeva. Sljedeći dan, ukrajinski ministar vanjskih poslova upozorio je da se njegova zemlja više ne može oslanjati samo na SAD, vjerojatno kao odgovor na intervju Zelenskog, a posebno na njegovo priznanje da SAD vjerojatno razgovara s Rusijom.

Zatim je između nedjelje i utorka uslijedio niz izjava ruskih dužnosnika. Glasnogovornik Kremlja Peskov, ministar vanjskih poslova Lavrov i ruski veleposlanik u Americi Antonov rekli su da je dijalog sa SAD-om moguć pod određenim uvjetima, odnosno da poštuje interese Rusije. SAD je tada potvrdio da je pozvao Rusiju da sudjeluje na ovomjesečnom summitu APEC-a u San Franciscu, što je iznenadilo mnoge koji su mislili da će ignorirati tu članicu iz očitih političkih razloga.

Čitatelj bi također trebao biti svjestan onoga što je predsjednik Putin rekao prošli tjedan tijekom svog sastanka s članovima Građanske komore gdje je otkrio da “[Amerikanci] sada planiraju promjenu elita – kako ekonomske tako i političke.” Također je primijetio da je Zapad promijenio svoju melodiju o pobjedi nad Rusijom na bojnom polju, ali je savjetovao da “to ne znači da se trebamo ponašati agresivno”, implicirajući da on još uvijek čvrsto vjeruje da se sadašnji sukob može riješiti političkim sredstvima.

Rastuće suparništvo Zelenskog i Zalužnog i odbijanje prvog da održi izbore daje vjerodostojnost procjeni ruskog čelnika da SAD pripremaju promjenu ukrajinskih političkih elita nakon što su se umorile od Zelenskog, koji nepromišljeno riskira pobunu poput Prigožina i odbija prihvatiti mirovne razgovore. Šef ruskog Vijeća za nacionalnu sigurnost Patrušev je potom nagovijestio nedugo nakon toga, istog dana kada je Zelenski dao intervju za NBC, da “racionalni akteri” čekaju da preuzmu vlast u Kijevu kada se za to ukaže prilika.

Nije poznato je li mislio na Zalužnog, bivšeg višeg savjetnika Zelenskog, Arestovicha, koji je žestoko kritizirao svog bivšeg šefa zbog osuđujućih detalja otkrivenih o njemu u nedavnoj priči s naslovnice časopisa Time prije nego što je objavio vlastitu predsjedničku kandidaturu, i/ili na nekoga drugog. Ipak, radi se o tome da se Patrušev osjećao dovoljno ugodno zbog navedenog konteksta da javno progovori o promjeni režima u Ukrajini, što je došlo usred vjerodostojnih izvješća o tajnim američko-ruskim pregovorima.

Prerano je nagađati o detaljima njihovih razgovora, ali vijesti koje se dijele u ovoj analizi ukazuju na to da bi se mogle odnositi na nastavak mirovnih pregovora i moguće putove do njih, uključujući one koji zaobiđu Zelenskog ili ga se čak riješe ako on ostaje prepreka. Da budemo jasni, ne iznose se nikakva predviđanja o njegovoj političkoj budućnosti ili vremenskom planu za ponovni početak rusko-ukrajinskih mirovnih pregovora, ali dobro bi mu bilo da pripazi na leđa ako odbije ispuniti naredbe svojih pokrovitelja.

Izvor.

Neka vide i ostali!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *