Poljska je odabrala pravo vrijeme za završetak istrage incidenta u Przewodowu u studenom prošle godine

U proteklih deset dana Kijev je tužio Poljsku Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, Zelenski je sugerirao da zapadni susjed njegove zemlje ispunjava zahtjeve Rusije, nastojanja Varšave da izruči ukrajinskog “heroja” iz Kanade zbog sumnje u ratne zločine, a Poljska je zaključila da je Kijev odgovoran za prošlogodišnji incident u studenome u kojem su ubijena dva Poljaka. Dovoljno je reći da će kumulativni napor svega toga biti da će se percepcija Ukrajine kod prosječnih Poljaka vjerojatno pogoršati neposredno prije nacionalnih izbora 15. listopada.

Rzeczpospolita je ranije ovog tjedna izvijestila da su poljski istražitelji zaključili da je zalutali ukrajinski projektil protuzračne obrane S-300 odgovoran za incident u Przewodowu prošlog studenog u kojem su ubijena dva Poljaka, za što je Kijev u to vrijeme lažno okrivio Rusiju. Na vrlo kratak trenutak postojala je stvarna mogućnost izbijanja Trećeg svjetskog rata, ali na sreću poljski i američki dužnosnici brzo su pobili tu tvrdnju režima. Zelenski je i dalje inzistirao da je Kremlj napao teritorij NATO-a, ali sada Poljska zna da je to bio Kijev.

Vrijeme ove objave nije bilo slučajno jer je uslijedilo nakon pogoršanja poljskoukrajinskih odnosa od sredine rujna. Varšava je jednostrano zadržala svoju zabranu uvoza ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda nakon isteka privremenog sporazuma Europske komisije od ovog proljeća, što je isprovociralo Zelenskog da sugerira tijekom svog govora u Generalnoj skupštini UN-a da Poljska ispunjava napore Rusije. Poljska je tada objavila da neće slati moderno oružje u Ukrajinu, a njezini su dužnosnici također osudili taj režim.

Iako su također ponovno potvrdili svoju potporu ulozi Kijeva u vođenju NATO-ovog posredničkog rata protiv Rusije, iluzorno povjerenje koje je do sada karakteriziralo njihove bilateralne odnose u posljednjih 19 mjeseci nedvojbeno je razbijeno. Čak i prije ovog brzog slijeda događaja, viši savjetnik Zelenskog Mikhail Podolyak predvidio je početkom kolovoza da će se veze ovo dvoje vratiti svojoj povijesno natjecateljskoj prirodi nakon završetka tog sukoba. Nije ni slutio da će se vratiti na tu točku samo šest tjedana kasnije.

Ovaj najnoviji razvoj događaja dolazi nakon još jednog povezanog skandala u njihovim odnosima nakon što je Zelenski prošlog petka u kanadskom parlamentu oduševljeno pozdravio ukrajinskog nacista koji je odlikovan “herojem”. Ubrzo se otkrilo da se dobrovoljno prijavio u diviziju koja je genocidirala Poljake, što je potaknulo poljskog ministra obrazovanja da zatraži izručenje tog vjerojatnog ratnog zločinca. S obzirom na trenutno stanje poljsko-ukrajinskih odnosa, ovaj potez predstavlja još jedno pogoršanje njihovih veza.

U proteklih deset dana Kijev je tako tužio Poljsku WTO-u, Zelenski je sugerirao da zapadni susjed njegove zemlje ispunjava napore Rusije, nastojanja Varšave da izruči ukrajinskog “heroja” iz Kanade za osumnjičene ratne zločine, a Poljska je zaključila da je Kijev odgovoran za posljednji incident u studenom u kojem su ubijena dva Poljaka. Dovoljno je reći da će kumulativni napor svega toga da će se percepcija Ukrajine kod prosječnih Poljaka vjerojatno pogoršati neposredno prije nacionalnih izbora 15. listopada.

Što se toga tiče, vladajuća stranka “Pravo i pravda” (PiS) bori se s jakim izazovima oporbe “Građanske platforme” (PO) i stranke Konfederacije protiv establišmenta. Stoga je odlučila nacionalnu sigurnost staviti u središte svoje platforme za reizbor, što dodaje kontekst zašto se Poljska konačno suprotstavlja Ukrajini. Nedavne primjedbe ministra obrane Mariusza Blaszczaka o sporu oko žita mogu se na odgovarajući način protumačiti kao unošenje relevantne sigurnosne dimenzije u ovo poljoprivredno pitanje.

Ovaj pristup služi izbornim interesima PiS-a vis-à-vis te dvije prethodno spomenute stranke budući da je usmjeren na reafirmaciju nacionalnog sigurnosnog vjerodajništva kao odgovor na optužbe PO-a za licemjerje zajedno s pokušajem pridobijanja nekih antiukrajinskih pristaša Konfederacije na svoju stranu. Krajnji cilj je ostati ispred PO-a i obuzdati uspon Konfederacije tako da potonja ima manje utjecaja na PiS u scenariju da njih dvoje pristanu formirati koalicijsku vladu nakon predstojećih izbora.

Ovi izborni motivi i povezani razvoji postavljaju pozadinu za pravilno razumijevanje trenutka kada je Poljska otkrila da je Kijev odgovoran za incident u studenom prošle godine u kojem su ubijena dva Poljaka. Ovaj najnoviji potez ima za cilj maksimalno rasplamsati nezadovoljstvo naroda protiv ukrajinskog režima, premda što je još važnije, ne ukrajinskog naroda, čime se želi pomoći PiS-u da pobijedi na reizboru s najvećom mogućom razlikom.

Vladajuća stranka zna da će se vjerojatno pokazati nemogućim u potpunosti obuzdati ovaj nacionalistički osjećaj, zbog čega postoje razlozi za sumnju da bi iza njegovog najnovijeg uzgoja mogli biti skriveni motivi. Vrlo je moguće da žele potporu javnosti nakon izbora, pod uvjetom da naravno pobijede i bez obzira na to moraju li formirati koalicijsku vladu s Konfederacijom, za postizanje najboljih mogućih trgovinskih i investicijskih uvjeta s Ukrajinom.

U tu svrhu, mogli bi to zahtijevati umjesto restitucije od bankrotirane Ukrajine za njezino slučajno ubojstvo ona dva Poljaka prošlog studenog, bez čega bi PiS mogao zaprijetiti eskalacijom svog tekućeg trgovinskog rata. Poljski adut je što kontrolira gotovo sve pristupe trećih strana toj zemlji putem njezinih cestovnih i željezničkih pravaca, kojima nijedna država EU ne može parirati ni kvalitetom ni kvantitetom, pa dovodi do scenarija da im možda ometa trgovinske i investicijske veze s Ukrajinom dok se ovaj spor ne riješi.

To bi uglavnom bilo relevantno u odnosu na Njemačku, koja igra veliku ulogu u Ukrajini na štetu Poljske, kao što je ranije objašnjeno u ovoj analizi. Imajući na umu taj novootkriveni geostrateški izazov, Poljska bi mogla ozbiljno prihvatiti ovaj scenarij kako bi zadržala Njemačku pod kontrolom u isto vrijeme kada bi osigurala svoju predviđenu “sferu utjecaja” u zapadnoj Ukrajini. Službeno dokazana uloga Kijeva u incidentu u Przewodowu savršen je izgovor za postizanje ova dva cilja.

Čak i ako PiS izbjegava iskoristiti ovu priliku iz bilo kojeg razloga, možda zbog američkog pritiska u slučaju da se Washington zabrine da će poljsko-ukrajinski spor izmaknuti kontroli, tada će ta stranka ipak vjerojatno osvojiti neke političke poene svojim posljednjim otkrićem. Činjenica je da prosječni Poljaci sada znaju da režim Zelenskog na rukama ima krv njihove dvojice sunarodnjaka, unatoč poricanju, malo je vjerojatno da će mu oprostiti što je to pokušao zataškati.

Izvor.

Neka vide i ostali!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *