NATO je u panici nakon što su ruske hipersonične rakete Kinzhal razbile kijevske patriote

Rusija je upravo dokazala da njezine hipersonične rakete mogu s lakoćom probiti obranu NATO-a, predstavljajući tako vojnu promjenu igre, a možda čak i uskoro diplomatsku, ako Zapad shvati da je bolje pristati na primirje nakon završetka predstojeće protuofenzive Kijeva, nego eskalirati njihov posrednički rat Rusiji u konvencionalni u potrazi za tom ciljanom “Balkanizacijom” Velike sile.

Lažne vijesti koje su kružile ranije ovog mjeseca tvrdeći da su kijevski Patrioti srušili jednu od ruskih hipersoničnih raketa Kinzhal postale su još smiješnije u danima nakon toga otkako sada tvrde da ih je još šest navodno srušeno tijekom nedavnog napada. Pranje tih laži od strane mainstream medija (MSM) nije samo zbog toga što uzimaju sve što njihovi ukrajinski opunomoćenici kažu nominalno, već čak uključuje i vlastite vojne stručnjake koji aktivno doprinose ovoj kampanji dezinformiranja.

Američki patrioti nemaju tehničke mogućnosti za praćenje i presretanje hipersoničnih projektila, ali to nije ništa zbog čega bi se trebali sramiti jer trenutno ne postoji sustav protuzračne obrane na svijetu koji bi to mogao učiniti. Međutim, problem Zapada, stoga, je jedna od percepcija, budući da je MSM ubrzao njihovo raspoređivanje u Ukrajini do te mjere da je javnost očekivala da će bivša Sovjetska Republika postati neranjiva za bilo kakve ruske napade.

Kremlj je bio svjestan mekih interesa Zapada za prijenos ove opreme tamo, stoga je pametno odlučio uključiti nekoliko hipersoničnih raketa u svoj posljednji pohod napada na vojne ciljeve, znajući da nema šanse da ih presretnu i tako diskreditiraju svoje protivnike. I ne samo to, čak su 16. svibnja uspjeli uništiti pet lansera i višenamjenski radar prema izvješću ruskog Ministarstva obrane koje je podijeljeno dan kasnije.

Snimke napada te noći naknadno su se pojavile na društvenim mrežama, nakon čega je ukrajinska tajna policija privela one koji su takve podijelili pod izgovorom da je to moglo pomoći ruskim vojno-obavještajnim službama. U stvarnosti, Kijev je ostao zbunjen nakon što je ta ista snimka pokazala koliko je milijuna dolara vrijednih raketa protuzračne obrane potrošeno u pokušaju rušenja Kinzhala. SAD je također potvrdio da su Patrioti doista oštećeni, ali je zanijekao da je bilo koji od njih uništen.

Ipak, javnost je sama mogla vidjeti koliko je Kijev očajan da presretne te hipersonične projektile, a mnogi su protumačili američku potvrdu da su Patrioti oštećeni kao ograničeno priznanje kako bi odvratili od svojih sumnji da su zapravo uništeni. 16. svibnja stoga će se gledati unatrag kao ključna prekretnica u popularnoj percepciji budući da ruska tvrdnja da su njezini Kinzhali razbili Patriote vjeruje sve veći broj ljudi nakon što su pogledali tu snimku.

To predstavlja veliki reputacijski problem zapada, koji tvrdi da može braniti svoj narod u slučaju bilo kakvih nepredviđenih okolnosti, posebno najgoreg slučaja nato-ruskog posredničkog rata u Ukrajini koji se pretvara u izravan konvencionalni sukob između njih dvoje. Nitko tko je vidio snimke u utorak navečer i čuo za uspjeh Rusije dan kasnije ne može sa sigurnošću reći da još uvijek vjeruje u održivost protuzračne obrane svoje strane budući da su ih Kinzhalsi sada razotkrili kao bezvrijedne.

Kremlj trenutno ima monopol na ovu vojnu tehnologiju koja mijenja igru nakon što je prva zemlja na svijetu koja je proizvela te rakete, a zatim ih koristila u borbi, što znači da može s lakoćom probiti NATO-ovu protuzračnu obranu usmjerenu na Patriote u najgorem gore opisanom scenariju. Prethodno zapažanje o borbi SAD-a da se natječe s Rusijom u tom pogledu nije takozvana “propaganda” kao što bi skeptici mogli tvrditi, ali ju je The Hill potvrdio prije dva mjeseca.

U svom tekstu od 14. ožujka u kojem objašnjavaju “Zašto SAD ide punim gasom na hipersonične rakete”, napisali su da “Sjedinjene Države pritišću papučicu gasa u nastojanju da razviju i nabave hipersonične rakete nakon što su zaostajale za ključnim stranim protivnicima Kinom i Rusijom u utrci za poljem obrambenog sustava koji potencijalno mijenja igru”, dodajući da “Ministarstvo obrane još nije izvelo oružje, i dalje postoje izazovi u industrijskoj proizvodnoj bazi i s ispitnom infrastrukturom.”

Najoštrije od svega, The Hill je također obavijestio svoju publiku da “Čak ni SAD trenutno nema adekvatan obrambeni sustav za uklanjanje hipersoničnih raketa. Sustavi protuzračne obrane, kao što su Patrioti i Terminal High-Altitude Area Defense, sposobni su srušiti balističke rakete koje postižu hipersonične brzine, ali samo na malim područjima.” Ta “politički nezgodna” činjenica ne samo da diskreditira ovomjesečnu kampanju dezinformiranja, već i potvrđuje vojnu dominaciju Rusije u hipersoničnoj domeni.

Jednostavno rečeno, Kremlj ima puno povjerenje da će njegovi Kinzhali uspješno dostići sve svoje ciljeve u najgorem scenariju konvencionalnog NATO-ruskog rata, što znači da bi Moskva u teoriji mogla uništiti sposobnosti Zapada za nuklearni drugi udar ako izvede prvi napad kako bi preduhitrila svoje neprijatelje’. Njegovo postignuće neki dan u Kijevu gdje je uništilo pet bacača Patriota i višenamjenski radar poslalo je drhtavice niz kičmu NATO-ovih huškača i otrijeznilo ih prema onome s čime se suočavaju.

Sve misli koje su možda imali o pokušaju “balkaniziranja” Rusije konvencionalnim vojnim sredstvima kao posljednje sredstvo nakon neuspjeha njihovog hibridnog rata s ukrajinskom frontom u tu svrhu odmah su isparile otkako su shvatili da bi to moglo izazvati Kremlj da uništi Zapad iz samoobrane. Da budemo sigurni, neke od njihovih sposobnosti drugog udara vjerojatno bi ostale netaknute i tako bi se koristile protiv Rusije, ali poanta je da bi im Moskva prvo mogla nanijeti neprihvatljivu štetu ako se na to potakne.

Unatoč popularnim tvrdnjama koje su suprotne od mnogih glavnih influencera Alt-Media Zajednice, NATO nije “lud” u smislu svojih čelnika koji su spremni žrtvovati sve kako bi raskomadali Rusiju. Kao i sve elite, žele živjeti što je duže moguće, stoga će sada dvaput razmisliti o prepuštanju neokonzervativnoj fantaziji pribjegavanja konvencionalnim sredstvima “Balkaniziranju” koji je ciljao Veliku silu na neuspjeh njihovog posredničkog rata preko Ukrajine u tu svrhu.

U praktičnom smislu, to sugerira da bi oni mogli biti podložniji prekidu vatre nakon što se protuofenziva Kijeva koju podupire NATO okonča do ove zime, čime se povećavaju izgledi da bi predstojeća mirovna misija pod afričkim vodstvom u Rusiji i Ukrajini mogla zaraditi njihovo odobrenje i dovesti do toga da Kijev pristane na te uvjete. Vodeća angloamerička osovina unutar NATO-a nikada ne bi mogla podržati paralelnu inicijativu pod kineskim vodstvom pa stoga slijedi da bi im ona pod afričkim vodstvom mogla pružiti “spasonosni” način da podrže primirje.

Stoga je prerano predvidjeti uspjeh ili nedostatak ove najnovije inicijative, ali relevantnost ovog razvoja događaja za sadašnji dio je u tome što može pomoći NATO-u da dobije “izlaznu strategiju” iz ovog posredničkog rata nakon što su njegovi čelnici upravo shvatili koliko bi bilo suicidalno eskalirati ga na konvencionalni. Ruski Kinzhalsi razbili su Patriote u Kijevu, što je dokazalo da Kremlj može s lakoćom rastaviti zračnu obranu Zapada, predstavljajući tako i vojnu promjenu igre, a možda uskoro i diplomatsku.

Izvor.

Neka vide i ostali!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *