Ništa osim kraljica socijalne pomoći: američka pomoć Zelenskom i Tsai Ing-wen 

Što se tiče američke javnosti, odgovor Ukrajine na rusku invaziju može se sažeti u dvije riječi: “Zelenski zahtijeva.”

Do danas su washingtonske elite i njihovi političari bili sretni da – o javnom trošku – pune vlastite džepove u tom procesu.

U trenutku pisanja ovog teksta, američka pomoć Ukrajini dosegla je približno 67,5 milijardi dolara, što je brojka veća od cjelokupnog vojnog proračuna Rusije za 2021Prema State Departmentu, ova potpora uključuje 15,2 milijarde dolara izravne vojne pomoći. Podrška dolazi iako 60-70% smrtonosne pomoći nikada ne stigne do prve linije, prema sada redigiranom intervjuu CBS-a s aktivistima na terenu.

Ne samo da američki porezni obveznici podupiru veći dio ukrajinske vojske, već podupiru i ukrajinsku vladu. Isti Amerikanci iz radničke klase koji su 2020. smatrani “nebitnim” – koji su vidjeli kako su im tvrtke zatvorene i spaljene – sada moraju plaćati programe prava i kod kuće i u Ukrajini. Od 30. rujna 2022. SAD je osigurao 13 milijardi dolara “izravne proračunske potpore”, koja se tobože koristi;…

za isplatu državnih plaća, ispunjavanje mirovinskih obveza, održavanje bolnica i škola i zaštitu kritične infrastrukture[,] potporu kontinuitetu operacija na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini, potporu [sic] zdravstvenom sektoru, poljoprivrednoj proizvodnji, civilnom društvu, [i omogućiti] programe za pozivanje Rusije i njezinih snaga na odgovornost za svoje postupke u Ukrajini.

Iako su američki porezni obveznici već izjednačili ruski vojni proračun za 2021., ukrajinski predsjednik Vlodomyr Zelensky zahtijeva samo više. Tijekom telefonskog razgovora u utorak, predsjednik Biden pregledao je najnoviju potporu Washingtona Zelenskom u iznosu od 625 milijuna dolara. Uključuje, između ostalog, 4 dodatna topnička raketna sustava visoke pokretljivosti (HIMARS), 16 haubica od 155 mm, 75 000 topničkih projektila od 155 mm, 500 precizno navođenih topničkih projektila od 155 mm, 16 haubica od 105 mm, 30 000 minobacačkih projektila od 120 mm i 200 MaxxPro vozila zaštićena od mina.

Unatoč ovoj posljednjoj blagodati, u istom telefonskom razgovoru, Zelensky je pozvao Bidena da Ukrajini osigura sustave protuzračne obrane koji bi se koristili za obaranje ruskih zrakoplova.

Slično kao i odgovor Washingtona na COVID-19, pristup bez ograničenja prema Ukrajini toliko je široko podržan da je to gotov zaključak. Unatoč tome, neki republikanci hrabro su se suprotstavili ovoj neobuzdanoj i provokativnoj potrošnji. Značajni disidenti su: senator Rand Paul (R-KY), senator Josh Hawley (R-MS), zastupnik Thomas Massie (R-KY), zastupnik Marjorie Taylor-Greene (R-GA) i zastupnik Matt Gaetz (R-FL).

Republikanci poput Taylor-Greenea, Gaetza i Hawleya razumiju cijenu imperija: beskrajno ratovanje, propadajuća domovina i razglašena međunarodna reputacija. Oni razumiju da će rat između SAD-a i Rusije biti drugačiji od svega što su Amerikanci ikada doživjeli. Iako svoju osudu rata s Rusijom prikrivaju kritikom “slabog Joea Bidena”,oni razumiju da je Zapad izazvao ovaj sukob i nastoji ga produžiti “do posljednjeg Ukrajinca“. Oni znaju da je sukob – čak i ako ostane posredan – trošak ratom umorne radničke klase koju Amerikanci ne žele i ne mogu si priuštiti.

Moraju, dakle, shvatiti da iste washingtonske elite koje tope američku mast na sukobu u Ukrajini kultiviraju tajvansku predsjednicu Tsai Ing-wen kao na Zelenskog-na-čekanju.

Iako američka vojna pomoć Tajvanu tradicionalno dolazi kroz prodaju oružja, to bi se uskoro moglo promijeniti. Senatori Bob Menendez i Lindsey Graham predstavili su Zakon o tajvanskoj politici – dio zakona koji bi radikalno promijenio kinesko-američke odnose.

Ukratko, “Zakon o tajvanskoj politici dao bi Tajvanu 6,5 milijardi dolara vojne pomoći, dao bi otoku prednosti ‘glavnog saveznika izvan NATO-a’, ubrzao prodaju oružja Taipeiju i zahtijevao sankcije u slučaju kineske agresije. “Zakon bi također odobrio do 2 milijarde dolara kredita Tajvanu.

Dana 14. rujna, prijedlog zakona prošao je Senatski odbor za vanjske poslove. Umjesto da ga donesu kao samostalni zakon, zagovornici zakona trenutno nastoje uključiti “veći dio” zakona u Zakon o autorizaciji nacionalne obrane iz 2023. godine vrijedan 817 milijardi dolara. Od srijede nije jasno koje će odredbe biti ugrađene.

Kao što je gore navedeno, zakon o tajvanskoj politici Senatu su 16. lipnja 2022. predstavili senatori Bob Menendez i Lindsey Graham. Menendez i Graham gorljivi su pristaše Ukrajine i Zelenskog.

Graham se sastao sa Zelenskim u srpnju kako bi uručio ploču s njegovom predloženom rezolucijom Senata da se Rusija označi kao država sponzor terorizma. Od ruske invazije, Graham se redovito pojavljivao na Fox Newsu prikupljajući smrtonosnu pomoć Ukrajini dok je istovremeno pozivao na promjenu režima u Moskvi.

Menendez je, kao predsjednik Odbora za vanjske poslove Senata, predvodio potporu Washingtona Ukrajini. U siječnju je započeo i nastavlja voditi opsežnu kampanju američkih sankcija Rusiji. U ožujku je Menendez kritizirao Republikance u Kongresu, uglavnom senatora Ricka Scotta (R-FL), zbog potkopavanja pomoći Ukrajini. U svibnju je Menendez, između ostalih, predstavio rezoluciju Senata kojom se odobravaju kandidature Finske i Švedske za pridruživanje NATO-u (nečemu čemu se Josh Hawley ispravno usprotivio).

Dana 23. lipnja Menendez se posebno pozvao na 75. godišnjicu Marshallova plana kako bi potaknuo potporu Ukrajini, ali Marshallov plan došao je nakon Drugog svjetskog rata, a ne tijekom njega, kada slična potpora dodatno uključuje SAD u sukob.

Republikanci koji se protive američkoj podršci Ukrajini trebali bi uzeti u obzir da su se i Menendez i Graham opetovano sastali s tajvanskom predsjednicom Tsai Ing-wen kako bi obećali američku potporu Tajvanu. U njihovom posljednjem posjetu 15. travnja 2022., predsjednica Ing-wen nazvala je Lindsey Graham “stupom snage za Tajvan u američkom Kongresu” i nazvala Menendeza jednim od “najvjernijih prijatelja” Tajvana.

U svom govoru na sastanku, Graham je usporedio američku potporu Ukrajini s podrškom Tajvanu, rekavši:

[a]kako smo danas ovdje da pokažemo svoju podršku Tajvanu, svima nam je srce slomljeno zbog naroda Ukrajine… samo vam to želim dati do znanja, dok smo gledali Ukrajinu na televiziji, iako nam je slomilo srca, američki ljudi shvaćaju koliko ste nam važni… Dakle, evo mog obećanja tajvanskom narodu: Počet ćemo tjerati Kinu da plaća veću cijenu za ono što posvuda rade svijetu. Potpora Putinu mora imati svoju cijenu. Beskrajni cyber napadi na vaše gospodarstvo i vaše ljude od strane komunističkih Kineza moraju imati svoju cijenu.

Menendez je ponovio Grahamov sentiment u svojim primjedbama, bacajući svjetlo na ukrajinske planove Washingtona za Tajvan:

…Ponosan sam što sam se vratio kako bih ponovno potvrdio našu čvrstu vezu s Tajvanom… Dakle, imate izaslanstvo na visokoj razini čija se pozornost može privući bilo gdje u svijetu – a za što su mnogi naši kolege upravo sada u Europi, suočavajući se s izazovima Ukrajine – ali mi razumijemo da je ovdje u Tajvanu, ovdje u ovoj regiji – tu je budućnost. [Naglasak dodan].

Menendez se na ove primjedbe nadovezao komentarom u The New York Timesu, rekavši:

Brutalni napad Vladimira Putina na njegove ukrajinske susjede izazvao je globalni bijes – i stvorio jedinstvo bez presedana – među demokratskim nacijama svijeta. Ne baš s Xi Jinpingom, hipernacionalističkim predsjednikom Narodne Republike Kine. Umjesto toga, on bez sumnje vodi bilješke i uči lekcije iz ruskog neizazvanog napada na Ukrajinu kako bi ih primijenio na svoje planove za Tajvan. Sjedinjene Države i naši partneri u međunarodnoj zajednici trebaju učiniti isto kako bi razvili i uspostavili novu i otporniju strategiju za Tajvan dok još ima vremena.

Ove bi primjedbe trebale prestraviti Amerikance radničke klase. U biti, Menendez predlaže udvostručenje vojne potpore Tajvanu – istu “preventivnu politiku” koja je odigrala veliku ulogu u provociranju Putina da napadne Ukrajinu. Jednostavno si to ne možemo priuštiti.

Gore navedeni republikanci iz Kongresa bili su u pravu protiveći se pomoći Ukrajini. Iz istih razloga, trebali bi se suprotstaviti dodavanju Tsai Ing-wen istoj pomoći kao i nezahvalnom Zelenskom. Poput Randa Paula, trebali bi se suprotstaviti zakonu o politici Tajvana u svim njegovim oblicima.

Izvor. Naslovna slika: © AFP/Ukrainian Presidential Press-Service
Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelensky

Neka vide i ostali!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *